17.8.2013

SUOMALAINEN SAUNA...

SAUNA.

"Sauna on suomalainen muoto monissa kulttuureissa käytettävästä hikoilukylpyä ja peseytymistä varten rakennetusta rakennuksesta tai huoneesta. Suomalaistyyppisiä saunoja on myös muissa maissa kuin Suomessa."

Vaikka me suomalaiset olemme saunoja kansaa, niin sauna ja saunominen merkitsevät jokaiselle varmasti eri asioita. Mitä sauna ja saunominen merkitsevät sinulle.? Onko se rauhottumisen paikka, keino puhdistautua vai kenties vain tapa.

Itse en voi sanoa olevani kova saunomaan. En oikeastaan edes tykkää saunomisesta, tai olen pikku hiljaa oppinut pitämään siitä, jonkin verran. Saunominen itsessään tuntuu välillä jopa sietämättömältä kun taas toisinaan pienen pienet löylyt rentouttavat. Se vaihtelee niin päivästä ja fiiliksistä. Itse saunat miellän taas aivan ihaniksi paikoiksi, tunnelmaltaan, tuoksultaan ja ulkonäöltään. Jos sauna on kaunis ja puhdas niin saatan siellä jopa viihtyä.

Nyt varmaan jo ihmettelette, että miksi kerron saunan historiaa. Vielä on kaikki muumit laaksossa tai ainakin ne jäljellä olleet.:) Tämä stoori olkoot pohjustuksena seuraavaan postaukseen, joka käsittelee meidän saunaamme, ja ennen kaikkea millainen se on tai oli. Ihan miten asian haluaa ajatella. Jäämme odottelemaan sitä siis...

Loppuun kevennykseksi pieniä saunarunoja:
  * Auterinen on siis saunan haltijatar.

Löyly-poika Auterinen
Auterettaren tekemä,
hiki vanhan Väinämöisen,
Herran hengestä hyvästä. 
          ...........................................................
Terve löyly, terve lämmin,
terve kiehuva kivonen,
puun löyly, häkärän lämmin,
kiven kiukku-hengelisen!
Lähe nyt pois jo hiien hönkä,
himmene paha häkärä,
syömästä, kaluamasta,
tämän ihmisen ihosta,
tämän pojan polven päästä!

          ...........................................................
Mene yskä Inkilään
Inkilästä Änkilään
Syö pehmyttä pellavaolkee
Älä mää kyllää, älä mää kyllää!
Hoetaan kylvettäessä vastan tahdissa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun vierailit blogissani. Olen iloinen jos jätät tassun jäljen sivuilleni. Vastaan myös mielelläni kysymyksiinne.(: